dijous, 4 de març del 2010

Pautes per a realitzar grups de discussió.

Pautes per a realitzar grups de discussió.

Explicació dels Grups de Discussió –Focus Group–

Es tracta d’una tècnica d’investigació participativa que s’acostuma a utilitzar molt en les ciències socials, dins les quals hi ha les ciències de la comunicació. Els grups de discussió s’enquadren dins els mètodes anomenats qualitatius, que per oposició als quantitatius, no tenen per objectius quantificar les respostes i buscar validesa estadística sinó intentar extreure les opinions del grup sobre una sèrie d’arguments, opinions, idees, i poder intuir tendències, amb un valor circumscrit al grup.

Amb els grups de discussió es poden posar en pràctica estratègies d’investigació que permeten entendre les actituds i el comportament del grup, entès com a part del públic.

S’entrevisten, de manera simultània, entre sis i dotze persones, amb un moderador que els guia en una discussió que aparentment no té relació amb el tema central. Es tracta d’una discussió de grup controlada, la finalitat de la qual és reunir informació preliminar per elaborar un projecte d’investigació, ajudar a desenvolupar els punts d’un qüestionari, entendre les raons d’un fenomen particular, veure com un grup de persones interpreta un determinat fenomen o posar a prova idees o plans preliminars.

Explicacions preliminars (abans de començar el grup de discussió)

En primer lloc, es fa una explicació introductòria sobre què és un grup de discussió i quin és el paper que hauran de desenvolupar les persones que hi intervinguin. En general, la sessió comença sobre algun tipus d’experiència comú per tal que els participants tinguin una base sobre la qual puguin començar a discutir.

Cal tenir una predisposició el més activa possible a exposar la vostra opinió de manera lliure. Cal evitar mantenir una posició passiva, ja que les opinions que es silenciïn no quedaran reflectides i això repercutiria en el valor de la investigació. Per tant, sobre el tema i preguntes que es vagin plantejant, heu de donar la vostra opinió, expressar les vostres idees, fins i tot podeu plantejar altres preguntes a la resta de membres del grup per tal que tothom pugui donar la seva opinió i aprofundir en el coneixement del tema.

Funcionament del grup.

La intervenció del moderador consisteix en plantejar algunes preguntes i conduir, de manera fluïda el grup, sense forçar cap resposta ni imposar cap mena d’opinió; sinó tot el contrari. El grup ha de funcionar amb la major autonomia possible; i tothom que hi participa ha de ser conscient que la seva opinió sobre qualsevol dels temes plantejats és la que té realment valor, ja que és la que justifica la realització del grup de discussió.

La duració de la discussió depèn de fins quin punt han quedat reflectides les opinions dels membres del grup; però en general, acostumen a durar entre mitja hora i una hora. Cal evitar l’efecte cansament, i cal vetllar, també, fins quin punt hi pot haver idees que ja hagin quedat prou clares i no insistir en repetir plantejaments esgotats.

Al final del Grup de Discussió es transcriuen les intervencions i es fa un informe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada