dissabte, 20 de febrer del 2010

Situació actual i regulació de la comunicació de les begudes alcohòliques

Regulació europea de la publicitat de begudes alcohòliques

La Directiva de la Unió Europea on es regula la publicitat de les begudes alcohòliques és la Directiva 97/36/CE

En els articles 13 a 15 s’estableixen una sèrie de mesures en relació a la publicitat de productes que poden afectar a la salut dels consumidors.
Art. 13 -- tabac
Art. 14 --medicaments o tractaments mèdics que només es puguin obtenir a través de prescripció facultativa (recepta) + Art. 16.3 -- Les empreses farmacèutiques poden patrocinar amb el seu nom o marca corporativa programes, però no podem promocionar un medicament específic o un tractament mèdic que només es pugui obtenir per prescripció facultativa.

Segons Lema Devesa (30) no es prohibeix la publicitat o activitat de televenda, encara que, com es tracta de normes mínimes, els estats membres de la Unió Europea la poden prohibir.
En el cas que s’admeti la publicitat o televenda de begudes alcohòliques, l’article 15 estableix una sèrie de limitacions:
a) No s’haurà d’adreçar a menors ni presentar-los consumint aquestes begudes
b) No haurà d’associar el consum d’alcohol a una millora del rendiment o a la conducció d’automòbils.
c) No haurà de suscitar la impressió que el consum d’alcohol afavoreix l’èxit social o sexual.
d) No haurà de suggerir que les begudes alcohòliques tenen propietats terapèutiques o un efecte estimulant o sedatiu o que resol conflictes
e) No haurà d’estimular el consum immoderat o oferir una imatge negativa de l’abstinència o de la sobrietat.
f) No haurà de subratllar com a qualitat positiva de les begudes el seu alt contingut alcohòlic.

En relació al púbic infantil (veure articles 16.1 i 22 -contingut de la programació-), la publicitat haurà de respectar els següents criteris:
- No haurà d’incitar directament els menors a la compra de producte o servei explotant la seva inexperiència o credulitat.
- No els haurà d’incitar directament a persuadir els seus pares o tercers perquè el comprin.
- No ha d’explotar la confiança del menor en els seus pares, professors o tercers.
- No haurà de presentar els nens en situacions perilloses sense motiu

Regulació a Espanya: en l’article 8.5 de la Llei General de Publicitat. Es prohibeix la publicitat a televisió de begudes alcohòliques de més de 20º.

Anàlisi de com s’està duent a terme l’actual comunicació de les empreses, productes i marques sobre begudes alcohòliques.
Després d’haver analitzat quina és la regulació de la publicitat d’aquest sector, ens interessa iniciar una activitat de recerca i documentació que descrigui quines són les formes i modalitats de comunicació a través de les quals aquestes empreses, productes o marques entren en contacte amb els diversos públics; especialment els joves.

Per això, ens interessa aconseguir exemples en que puguem observar quin tipus de publicitat estan fent, en quins mitjans o suports (inclosos els esdeveniments i la presència de patrocinis en les seves diverses formes d’aparició).

A partir d’una mostra d’exemples, podrem fer l’anàlisi de quins són els valors i característiques fonamentals que conformen l’eix de comunicació d’aquestes empreses, productes i marques, i com es perceben per part dels públics.

Quan disposem d’alguns missatges publicitaris i de comunicació (incloses notícies publicades en la premsa, fotografies, i continguts audiovisuals...) podrem analitzar el petit conjunt d’elements a partir dels quals s’elaboren els missatges per intentar aconseguir una sèrie d’objectius.

L’activitat pràctica consisteix en aquesta anàlisi, que podrà concloure en clau de conclusions preliminars o hipòtesis que podrien ser continuades en posteriors estudis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada